Menu

Bradavice a jejich odstranění v domácím prostředí

Bradavice jsou výrůstky na pokožce nebo tkáních způsobené některými z více než 100 známých karyotropních lidských papillomavirů (HPV). Přítomost HPV pak způsobuje rychlý nárůst svrchní vrstvy pokožky a formování bradavice.

 

Přenos bradavic

Rychlost vzniku bradavic se pohybuje od několika týdnů až let od přenosu. Obvyklý způsob vzniku bradavic je přenos viru do svrchní vrstvy pokožky. Nejčastěji proběhne v místě jejího porušení nebo poranění při společném používání ručníků, holítek nebo ostatních předmětů osobní hygieny, pobytem v bazénech apod.

 

Kde se bradavice objevují

Bradavice se nejčastěji objevují na rukou, nohou nebo v obličeji. Mohou se však vyskytnout kdekoliv na těle. Mají proměnlivou morfologii, z hlediska výskytu se rozlišujeme několik typů bradavic.

 

Druhy bradavic

Běžná forma (Verruca vulgaris). Nejčastěji se vyskytují na rukou. Jsou vystouplé, s hrubým povrchem a šedohnědou barvou.

Bradavice na chodidlech (Verruca plantaris). Jsou to tvrdé plošky s výskytem černých teček. Pokud jsou při našlapování vystaveny tlaku, mohou způsobovat bolest.

Plochá forma (Verruca plana). Vyskytuje se často na obličeji a končetinách. Jsou malé, ploché, světle šedé, růžové nebo žluté barvy.

Nitkové bradavice. Vyskytuje se často na ústech, nosu a bradě. Tvoří nitkovité útvary obvykle barvy pokožky.

Bradavice v okolí nehtů (periunguální). Jsou hrubé, vystouplé nepravidelného tvaru. Mohou deformovat nehty.

Anogenitální bradavice (Condyloma acuminata). Tvoří špičaté kondylomy.

Odstranění bradavic v domácím prostředí

Bradavice lze odstranit pomocí volně dostupných přípravků, které využívají k léčbě metod "Keratolýzy" nebo "Kryoterapie" (cílem obou je narušení bradavice a její následné odstranění).

Keratolýza – metoda založena na bázi kyselin - „leptání“ nejčastěji kyselinou salicylovou (často se kombinuje s kyselinou mléčnou), která šetrně rozruší tuhou, zbytnělou kůži, tu je potřeba pravidelně odstraňovat. Tkáň působením kyseliny nekrotizuje (odumře), její odstranění je pak bezbolestné, v průběhu léčby se bradavice postupně odloupne. Kyselinu salicylovou může vhodně doplňovat přítomnost dalších účinných látek, které podporují léčbu např. v lidovém léčitelství dobře známý vlaštovičník s antimikrobiálními účinky, terpentýnová silice z borovicové pryskyřice, která obsahuje terpenové sloučeniny pinen, camphen a limonen (ty působí antisepticky, podporují prokrvení tkáně, zvyšují resorpci patologicky změněné tkáně a přispívají k tvorbě granulační tkáně) nebo extrakt z nedřevnatých částí zeravu západního (Thuja Occidentalis) s obsahem monoterpenů (tyto látky snižují tvorbu mazu (mají tzv. antiseboroický účinek), dále vykazují tonizující a vyhlazující účinek). Aplikace se provádí denně po dobu několika dnů, někdy i týdnů. Tato bezbolestná metoda je vhodná i pro děti. Mezi další leptadla používaná k odstranění bradavic patří kyselina mravenčí, trichloroctová (TCA), chloroctová (MCAA) a dusičná, tyto jsou však vzhledem k možnosti vzniku dermatitid dnes již málo preferovaným způsobem léčby. Leptadla mohou navíc způsobit poleptání nebo nekrózu s následnou jizvou, a proto je potřeba zacházet s přípravky obsahujícími tyto látky velmi opatrně. Z tohoto důvodu jsou výše zmíněná leptadla považována za obsoletní kaustika. Leptadla se obvykle aplikují jedenkrát týdně. 

Kryoterapie – funguje na bázi zmrazení bradavice pomocí tekutého dusíku, v domácím prostředí se léčí pomocí aplikátorů, které jsou směsi plynů naplněny. Mráz proniká do nejhlubší vrstvy bradavice, pod bradavicí vznikne puchýř, bradavice pak po několika dnech odpadne. Účinnost domácí kryoterapie je podstatně nižší, než bývá při využití této metody zmrazení tekutým dusíkem v ordinacích dermatologů, kde je teplota zmrazení až dvojnásobná (-196 °C). Ošetřené místo může být po aplikaci citlivé nebo bolestivé podobně jako omrzlina. Při této metodě existuje riziko vzniku jizev nebo pigmentového zabarvení. 

 

Nosní spreje s mořskou vodou

Nosní spreje s obsahem mořské vody jsou vhodné nejen při léčbě rýmy, ale také k její prevenci a pro komplexní péči o nosní sliznici. Na rozdíl od "klasických" nosních sprejů lze většinu užívat ...
Přečíst

Antiseptika a remanentní účinek

Moderní antiseptika se vyznačují nejen rychlým antimikrobiálním účinkem, šetrnosti ke tkání a dalšími přednostmi (nebarví, nepálí), ale zároveň vynikají remanentním působením.
Přečíst

Soutěž s Neofytem o den v oblacích - ZNÁME VÍTĚZE

Vážení obchodní partneři, děkujeme všem za účast v soutěži „S Neofytem v oblacích“ a za vyplnění ankety, což byla jedna z podmínek pro zařazení do slosování o hlavní cenu „Vyhlídkový let“. Rádi ...
Přečíst

Zánět vnějšího zvukovodu

Zánět zevního zvukovodu (extérní otitida) je bolestivé onemocnění vnějšího ucha postihující všechny věkové skupiny. Nejčastěji je způsoben přemnožením bakterií, méně často viry a plísněmi.
Přečíst

Přípravky na vši

Veš dětská (pediculus capitis) je parazit žijící ve vlasech lidí, kde se živí sáním krve, což se projevuje svěděním či pálením pokožky. Způsobuje onemocnění zvané "pedikulóza", které není nijak ...
Přečíst

Syndrom suchého oka

Syndrom suchého oka patří k nejčastějším očním chorobám dnešní populace. Toto onemocnění souvisí s vysýcháním oční sliznice, která je nedostatečně zvlhčována, a to v důsledku snížené tvorby slz nebo ...
Přečíst

Bradavice a jejich odstranění v domácím prostředí

Bradavice jsou výrůstky na pokožce nebo tkáních způsobené některými z více než 100 známých karyotropních lidských papillomavirů (HPV). Přítomost HPV pak způsobuje rychlý nárůst svrchní vrstvy ...
Přečíst

Orální kandidóza

Orální kandidóza je mykotické onemocnění, převážně napadající ústní sliznici, odkud se může šířit na sliznici hltanu, jícnu, eventuálně dýchacích cest. Ve většině případů je způsobeno kvasinkami ...
Přečíst

Výsledky studie: účinnost přípravku Vermophyt proti roupu dětskému

Studie zkoumala účinnost herbálního přípravku Vermophyt a porovnávala jej se syntetickými léčivými přípravky, které se indikují při přítomnosti střevních hlístic (roup dětský) a tasemnice.
Přečíst

Nabídka očních kapek v lékárenské praxi

Nabízený sortiment očních kapek v lékárnách vypadá na první pohled jako velmi pestrý a široký. Přesto jsme na trhu nenašli oční kapky, které by svým složením vyhovovaly nejnovějším trendům z oblasti ...
Přečíst

Antiseptika v době koronavirové

Od Hippokrata, který svým kolegům doporučoval čistit rány vínem, se přešlo k vařící vodě. Odtud už nebylo daleko k parní sterilizaci. Když byly v 19. století objeveny bakterie jako původce ...
Přečíst

Vývojové a výzkumné projekty, grantové projekty