Menu

Orální kandidóza

Orální kandidóza je mykotické onemocnění, převážně napadající ústní sliznici, odkud se může šířit na sliznici hltanu, jícnu, eventuálně dýchacích cest. Ve většině případů je způsobeno kvasinkami rodu Candida (C. albicans, C. glabrata, C. tropicalis). 

Rozeznává se několik typů orálních kandidóz, z nichž u dětí a imunokompromitovaných pacientů se nejčastěji vyskytuje pseudomembranózní orální kandidóza, označována běžněji jako „soor“ nebo „moučnivka“, popřípadě známá pod dřívějším názvem „moniliáza“.

Vyznačuje se bílými povlaky na tvrdém a měkkém patře, na jazyku a tvářové sliznici, postižená místa jsou bolestivá a zarudlá, povlak nelze setřít. Mezi další projevy se řadí porucha chuti, pálení, zvýšená citlivost nebo pocit suchosti sliznice.

 

Příčiny vzniku moučnivky 

Novorozenci – příčinou bývá kvasinková infekce, kterou prodělala matka během těhotenství (kvasinky se novorozencům mohou dostat do úst při porodu) nebo užívání antibiotik matky během těhotenství. Nejohroženější skupinou novorozenců jsou předčasně narozené děti, které mají nezralý imunitní systém.

Kojenci/starší děti – příčinou vzniku kandidózy bývá užívání antibiotik, ať už samotným dítětem nebo kojící matkou, kdy se antibiotika dostanou do mateřského mléka, čímž může dojít k narušení rovnováhy mikroflóry a přemnožení kvasinek. Infikovány mohou být prsní bradavky, dudlíky atd. K přenosu dochází také prostřednictvím hraček, které si děti strkají do úst (především v období prořezávání zubů).

Dospělí – kromě již zmiňovaného užívání antibiotik patří mezi ohrožené skupiny lidé s oslabenou imunitou (onkologičtí pacienti, diabetici, po transplantaci, v důsledku onemocnění AIDS) nebo lidé používající zubní náhrady. 

 

Rizikové faktory moučnivky 

  • Nedostatečná dentální hygiena a péče o zubní náhradu (zvlášť u lidí s vysokým příjmem sacharidů).
  • Lokální traumata v dutině ústní a podráždění sliznice, popř. xerostomie a suchost dutiny ústní vyvolaná anticholinergiky (sliny obsahují nespecifické antimikrobiální faktory).
  • Užívání širokospektrých antibiotik, což má za následek snížení bakteriální kompetice a přemnožení kvasinek.
  • Užívání kortikosteroidů celkově nebo inhalačně (potlačení buněčné imunity a fagocytózy).
  • Malnutrice (dlouhodobý stav výživy pacienta, kdy příjem potravy je nedostatečný, přílišný nebo nevyvážený) a nedostatek železa, kyseliny listové a vitaminu B12.
  • Nezdravý životní styl, stres, kouření.

 

Léčba moučnivky

V zahraničí jsou běžně k dispozici průmyslově vyráběné léčivé přípravky obsahující specifická antimykotika pro orální použití ve formě hydrofilního gelu nebo viskózní vodné suspenze. 

Na českém trhu však takové přípravky chybí. Z tohoto důvodu bylo donedávna běžné používání nespecifických antimykotik, u dětí pak především genciánové violeti (methylrosanilinium chlorid, methylvioleť, pyoktanin), která vykazuje slabě antimykotické a antiseptické, mírně adstringentní účinky. Důvodem oblíbenosti aplikace genciánové violeti na kandidová ložiska v ústní dutině byla snadná finanční dostupnost a nemožnost nahrazení této terapie u nejmenších dětí. V současné době je pro magistraliter přípravu dostupných stále více léčivých látek a do popředí se dostávají specifická antimykotika nystatin a mikonazol. Používání genciánové violeti k léčbě orální kandidózy lze již považovat za obsoletní, nehledě na to, že se často diskutuje její kancerogenita (u člověka zatím nebyla prokázána).

Mezi nejdoporučovanější přípravky na tyto problémy v ústech patří přípravky s obsahem antimikrobiální látky octenidine, např. ve formě gelu. 

 

Nosní spreje s mořskou vodou

Nosní spreje s obsahem mořské vody jsou vhodné nejen při léčbě rýmy, ale také k její prevenci a pro komplexní péči o nosní sliznici. Na rozdíl od "klasických" nosních sprejů lze většinu užívat ...
Přečíst

Antiseptika a remanentní účinek

Moderní antiseptika se vyznačují nejen rychlým antimikrobiálním účinkem, šetrnosti ke tkání a dalšími přednostmi (nebarví, nepálí), ale zároveň vynikají remanentním působením.
Přečíst

Soutěž s Neofytem o den v oblacích - ZNÁME VÍTĚZE

Vážení obchodní partneři, děkujeme všem za účast v soutěži „S Neofytem v oblacích“ a za vyplnění ankety, což byla jedna z podmínek pro zařazení do slosování o hlavní cenu „Vyhlídkový let“. Rádi ...
Přečíst

Zánět vnějšího zvukovodu

Zánět zevního zvukovodu (extérní otitida) je bolestivé onemocnění vnějšího ucha postihující všechny věkové skupiny. Nejčastěji je způsoben přemnožením bakterií, méně často viry a plísněmi.
Přečíst

Přípravky na vši

Veš dětská (pediculus capitis) je parazit žijící ve vlasech lidí, kde se živí sáním krve, což se projevuje svěděním či pálením pokožky. Způsobuje onemocnění zvané "pedikulóza", které není nijak ...
Přečíst

Syndrom suchého oka

Syndrom suchého oka patří k nejčastějším očním chorobám dnešní populace. Toto onemocnění souvisí s vysýcháním oční sliznice, která je nedostatečně zvlhčována, a to v důsledku snížené tvorby slz nebo ...
Přečíst

Bradavice a jejich odstranění v domácím prostředí

Bradavice jsou výrůstky na pokožce nebo tkáních způsobené některými z více než 100 známých karyotropních lidských papillomavirů (HPV). Přítomost HPV pak způsobuje rychlý nárůst svrchní vrstvy ...
Přečíst

Orální kandidóza

Orální kandidóza je mykotické onemocnění, převážně napadající ústní sliznici, odkud se může šířit na sliznici hltanu, jícnu, eventuálně dýchacích cest. Ve většině případů je způsobeno kvasinkami ...
Přečíst

Výsledky studie: účinnost přípravku Vermophyt proti roupu dětskému

Studie zkoumala účinnost herbálního přípravku Vermophyt a porovnávala jej se syntetickými léčivými přípravky, které se indikují při přítomnosti střevních hlístic (roup dětský) a tasemnice.
Přečíst

Nabídka očních kapek v lékárenské praxi

Nabízený sortiment očních kapek v lékárnách vypadá na první pohled jako velmi pestrý a široký. Přesto jsme na trhu nenašli oční kapky, které by svým složením vyhovovaly nejnovějším trendům z oblasti ...
Přečíst

Antiseptika v době koronavirové

Od Hippokrata, který svým kolegům doporučoval čistit rány vínem, se přešlo k vařící vodě. Odtud už nebylo daleko k parní sterilizaci. Když byly v 19. století objeveny bakterie jako původce ...
Přečíst

Vývojové a výzkumné projekty, grantové projekty