Menu

Nabídka očních kapek v lékárenské praxi

Nabízený sortiment očních kapek v lékárnách vypadá na první pohled jako velmi pestrý a široký. Přesto jsme na trhu nenašli oční kapky, které by svým složením vyhovovaly nejnovějším trendům z oblasti oftalmologik.

Rozhodli jsme se tedy vydat touto cestou a vyvinout vlastní inovativní oční kapky. Při vývoji jsme se snažili navrhnout takový koncept výrobku, který zohlední nová vědecká fakta a zároveň spojí benefity různých přípravků do jednoho výrobku.

Na základě konzultací s řadou farmaceutů a lékařů byl optimalizovaný rozsah indikací. V praxi to znamená, že oční kapky pokrývají široké spektrum pacientů, kteří přichází do lékáren, aby vyřešili své zdravotní obtíže bez předchozí návštěvy oftalmologa.

Součástí očních kapek Occusept je extrakt světlíku lékařského (Euphrasia officinalis), který se tradičně používá při zánětech spojivek provázených zčervenáním a pálením očí, při zvýšeném slzení, otocích a při zčervenání očních víček. Tato složka však sama o sobě inovativní není, můžeme se s ní setkat v řadě oftalmologik.

Viskoelastické vlastnosti očních kapek

Roztok obsahuje, kromě již tradičně používané hypromelózy, také přírodní lipidické složky čištěného sojového lecithinu (phosphatidylcholine a phosphatidylethanolamine). Optimálně stanoveným množstvím a poměrem těchto frakcí vznikla směs, kterou jsme nazvali LipoZoom.

Phosphatidylcholine je fosfolipid, jež je v organismech hlavní složkou lipidických membrán. Tyto látky se přirozeně vyskytují v slzách a zlepšují krytí oka ochranným filmem. Prodlužují dobu, po kterou je film nepřerušený, neboť vytváří lipidickou vrstvu. Ta brání odpařování a narušování souvislé vrstvy slzného filmu, což významně zlepšuje komfort pacienta při poruchách tvorby slz.

Moderní konzervanty

Z důvodu prokázaného cytotoxického vlivu benzalkonium chloridu (BAC) na rohovku při dlouhodobějším užívání je v přípravku Occusept využita jiná konzervační látka a sice kombinace síranu zinečnatého a kyseliny borité.

Tato kombinace vykazuje  dobrou kompatibilitu s epitelem rohovky, síran zinečnatý působí navíc adstringentně, což může být využito pro zklidnění zánětlivých stavů různé etiologie. Oční kapky Occusept s obsahem zinku je tak možné použít při symptomatické léčbě conjunctivitis způsobené pylem nebo bakteriemi.

Kombinací síranu zinečnatého a kyseliny borité bylo dosaženo nejen požadovaného konzervačního účinku, ale ve srovnání se třemi koncepčně podobnými přípravky obsahujícími různé konservans byly naměřeny nejnižší hodnoty cytotoxicity.

Cytotoxicita byla předmětem in-vitro cytotoxických testů přípravku Occusept. Ten vykazoval v čase 1 h po aplikaci (což odpovídá odhadované době exposice tkání oka po aplikaci) ve srovnání se všemi ostatními testovanými přípravky prakticky nulovou cytotoxicitu.

Univerzální účel použití

Vhodný je bezesporu také široký účel použití: kapky je možné používat pro léčbu humánních onemocnění očí. Prakticky to znamená, že kapky slouží ke zklidnění očí při akutním nebo chronickém zánětu spojivek neinfekčního původu, Occusept je možné používat také při poruchách tvorby slz, při syndromu suchého oka, při podráždění očí různé etiologie nebo při dlouhodobém zrakovém vypětí.
Díky praktické vaničce, která je součástí balení, jsou oční kapky vhodné také pro ošetření akutních stavů, pro výplachy očí při zasažení dráždivými látkami a odstranění cizích těles.

Díky šetrnému složení mohou kapky Occusept užívat také těhotné a kojící ženy. Navržené složení poskytuje výbornou snášenlivost s kontaktními čočkami. Mnoho pacientů ocení také možnost každodenního, i dlouhodobého použití.

Nosní spreje s mořskou vodou

Nosní spreje s obsahem mořské vody jsou vhodné nejen při léčbě rýmy, ale také k její prevenci a pro komplexní péči o nosní sliznici. Na rozdíl od "klasických" nosních sprejů lze většinu užívat ...
Přečíst

Antiseptika a remanentní účinek

Moderní antiseptika se vyznačují nejen rychlým antimikrobiálním účinkem, šetrnosti ke tkání a dalšími přednostmi (nebarví, nepálí), ale zároveň vynikají remanentním působením.
Přečíst

Soutěž s Neofytem o den v oblacích - ZNÁME VÍTĚZE

Vážení obchodní partneři, děkujeme všem za účast v soutěži „S Neofytem v oblacích“ a za vyplnění ankety, což byla jedna z podmínek pro zařazení do slosování o hlavní cenu „Vyhlídkový let“. Rádi ...
Přečíst

Zánět vnějšího zvukovodu

Zánět zevního zvukovodu (extérní otitida) je bolestivé onemocnění vnějšího ucha postihující všechny věkové skupiny. Nejčastěji je způsoben přemnožením bakterií, méně často viry a plísněmi.
Přečíst

Přípravky na vši

Veš dětská (pediculus capitis) je parazit žijící ve vlasech lidí, kde se živí sáním krve, což se projevuje svěděním či pálením pokožky. Způsobuje onemocnění zvané "pedikulóza", které není nijak ...
Přečíst

Syndrom suchého oka

Syndrom suchého oka patří k nejčastějším očním chorobám dnešní populace. Toto onemocnění souvisí s vysýcháním oční sliznice, která je nedostatečně zvlhčována, a to v důsledku snížené tvorby slz nebo ...
Přečíst

Bradavice a jejich odstranění v domácím prostředí

Bradavice jsou výrůstky na pokožce nebo tkáních způsobené některými z více než 100 známých karyotropních lidských papillomavirů (HPV). Přítomost HPV pak způsobuje rychlý nárůst svrchní vrstvy ...
Přečíst

Orální kandidóza

Orální kandidóza je mykotické onemocnění, převážně napadající ústní sliznici, odkud se může šířit na sliznici hltanu, jícnu, eventuálně dýchacích cest. Ve většině případů je způsobeno kvasinkami ...
Přečíst

Výsledky studie: účinnost přípravku Vermophyt proti roupu dětskému

Studie zkoumala účinnost herbálního přípravku Vermophyt a porovnávala jej se syntetickými léčivými přípravky, které se indikují při přítomnosti střevních hlístic (roup dětský) a tasemnice.
Přečíst

Nabídka očních kapek v lékárenské praxi

Nabízený sortiment očních kapek v lékárnách vypadá na první pohled jako velmi pestrý a široký. Přesto jsme na trhu nenašli oční kapky, které by svým složením vyhovovaly nejnovějším trendům z oblasti ...
Přečíst

Antiseptika v době koronavirové

Od Hippokrata, který svým kolegům doporučoval čistit rány vínem, se přešlo k vařící vodě. Odtud už nebylo daleko k parní sterilizaci. Když byly v 19. století objeveny bakterie jako původce ...
Přečíst

Vývojové a výzkumné projekty, grantové projekty